Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Link to ObjectExecute action
Salta al contingut
21/09/2024 05:18:14

Idioma

Identificació

Pàgina inicial de l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

Cercador global

Menú superior

Menú principal

L'Ajuntament
Comunicació

Can Ferriol, un model de recuperació sostenible i innovació a Sant Feliu

17/09/2024
Lectures: 368
Can Ferriol, un model de recuperació sostenible i innovació a Sant Feliu

L'entitat La Rural de Collserola, amb el suport de l'Ajuntament, ha desenvolupat un projecte de recuperació del patrimoni natural i agrícola a la finca de Can Ferriol, situada al parc de Collserola, en què es combina sostenibilitat i preservació. La iniciativa contempla un seguit d'accions que s'han desenvolupat en els darrers mesos per recuperar l'activitat agrícola i condicionar la finca per a diversos usos socioeducatius.

Així, entre les actuacions més destacades hi ha el desenvolupament d'un pla de visites divulgatives, que es plantegen com a font principal d'activitat econòmica a la finca, per a les que s'han elaborat materials pedagògics en els àmbits agrícoles, sociocultural, històric i patrimonial. En aquest sentit, s'ha realitzat una prova pilot amb l'Escola Mestre Esteve, que ha valorat molt positivament l'experiència, i espera repetir-la el curs vinent.

També s'ha portat a terme la catalogació del patrimoni cultivat a la zona de la masia, on s'ha fet un aixecament GPS dels arbres existents, assignant zones d'interès i fotografiant-ne alguns exemplars. Un altre punt clau ha estat la recuperació d'arbrat productiu en 5.000 metres quadrats propers a la masia. Els arbres de valor simbòlic o productiu que podien ser recuperats s'han senyalitzat i intervingut amb l'ajuda de la cooperativa Rizoma, especialistes en recuperació d'arbres. Per minimitzar l'estrès després de la poda, es va optar per una intervenció moderada, donades les condicions de sequera. A més, La Rural ha complementat la tasca amb la neteja de les copes i la poda de branques que tocaven terra.

Pel que fa al terreny agrícola, s'han recuperat 3.000 metres quadrats  de feixes sota la masia, tot i que l'espai no és accessible per a maquinària pesant. S'ha netejat l'àrea, retirant residus acumulats, uralita i altres materials, i s'ha iniciat un cultiu de carbassa ecològica destinat a la venda. Aquesta actuació ha permès posar en pràctica sistemes de cultiu alternatius, amb tècniques regeneratives que, malgrat ser menys rendibles a curt termini, compleixen l'objectiu de convertir Can Ferriol en una finca experimental innovadora.

També s'ha abordat la recuperació de 5.000 metres quadrats de pastures mitjançant la reintroducció de bestiar oví i cabrum, que ha ajudat a controlar la biomassa i a estimular el rebrot d'herba. Alhora, s'han dut a terme desbrossades mecàniques i l'aplicació de fertilitzants ecològics en zones semi-establertes per afavorir la regeneració de les pastures. A més, s'ha fet una intervenció forestal en 8.000 metres quadrats amb la col·laboració del programa Climark i l'ADF de Sant Feliu, retirant llenya i permetent l'ampliació de la superfície d'adevesament. Finalment, s'ha elaborat un pla d'emergències i riscos per assegurar el bon desenvolupament de les activitats a la finca.

Aquest projecte no només busca la preservació del patrimoni natural, sinó també crear un model sostenible que pugui servir de referent per a altres iniciatives similars. La iniciativa ha estat possible gràcies al suport de l'Àrea Metropolitana de Barcelona per a accions que promouen l'alimentació sostenible.

La masia de Can Ferriol està catalogada com a Bé Cultural d'Interès Local en el Catàleg del patrimoni arquitectònic de Sant Feliu, de valor arquitectònic, històric i ambiental. La construcció és d'estil modern popular del segle XVIII, amb diferents etapes de construcció tant del cos principal com d'altres edificacions complementàries i auxiliars.

Comparteix
Salta a la part superior